/
Zorgprofessional
Ik ben zorgprofessional

Zitproblemen in de praktijk

Eindgebruikers die langdurig moeten zitten en niet kunnen verzitten, hebben een verhoogd risico op zitproblemen. Zitproblemen die zich onder andere uiten in de vorm van pijnklachten, houdingsproblemen, vermoeidheid en zelfs decubitus. Zitproblemen hebben niet alléén een grote impact op het dagelijks leven, ook de vraag naar zorg is dan aanzienlijk hoger.

Marcel overlegt samen met een ergotherapeut en een eindgebruiker.
Ik ben zorgprofessional

Zitproblemen in de praktijk

Eindgebruikers die langdurig moeten zitten en niet kunnen verzitten, hebben een verhoogd risico op zitproblemen. Zitproblemen die zich onder andere uiten in de vorm van pijnklachten, houdingsproblemen, vermoeidheid en zelfs decubitus. Zitproblemen hebben niet alléén een grote impact op het dagelijks leven, ook de vraag naar zorg is dan aanzienlijk hoger.

Een Lewis aanvragen

Een Lewis zitorthese is geschikt voor jong en oud, groot en klein. Wij bieden een oplossing voor iedereen die in een rolstoel zit en daarbij zitgerelateerde problemen ervaart. Elk mens is uniek, persoonlijke aandacht voor de eindgebruiker is daarom erg belangrijk.

Door het inzetten van de Lewis zitorthese proberen wij de levenskwaliteit van onze eindgebruikers te verhogen. Een Lewis zitorthese aanvragen begint altijd eerst met een intakegesprek of het invullen van ons intakeformulier.

Verbreed je kennis

Wij hebben ons gespecialiseerd in het oplossen van zitproblemen. Na jaren van fundamenteel onderzoek naar het ontstaan van zitproblemen, hebben we een nieuwe kijk op zitten ontwikkeld. Hieruit is ook de Lewis zitorthese ontstaan.

Een zitorthese is zeker niet altijd noodzakelijk voor het oplossen van zitproblemen. Door het toepassen van de juiste kennis over zitten kunnen sommige zitproblemen goed verholpen worden met standaard middelen. Wij helpen je graag verder door onze kennis over zitten te delen.

Zo snel mogelijk een oplossing door

Het intakeformulier

Als wij een aanvraag krijgen, zijn de zitproblemen in veel gevallen complex en is de nood hoog. Omdat het belang van de eindgebruiker bovenaan staat, willen wij zo snel mogelijk een oplossing bieden. 

Wanneer een nieuwe zitorthese nodig is, kunnen wij direct tijdens de eerste afspraak een maatwerk zitorthese leveren. Een goed ingevuld intakeformulier is hiervoor van groot belang. Maar hoe ziet het formulier er uit en welke informatie hebben we nodig?

Een intakeformulier wordt ingevuld.
Judith in haar rolstoel met een Lewis zitorthese.
Niet het hulpmiddel maar de

Eindgebruiker staat centraal

Als het om zitproblemen gaat wordt er altijd eerst gekeken naar het verhelpen van pijnklachten. Logisch, zou je denken, maar vaak wordt daarbij het functioneren van de eindgebruiker vergeten. Wij vinden dat het verhelpen van pijnklachten net zo zwaar weegt als het zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren van de eindgebruiker. Bij het bieden van een oplossing kijken we daarom altijd naar de behoeften en mogelijkheden en gaan voor het maximaal haalbare voor de eindgebruiker.

Twijfel je of een zitorthese de oplossing is? 

Heb je vragen of vind je het lastig om de keuze voor een standaard of maatwerk hulpmiddel te verantwoorden? Wij helpen je graag verder zodat je de eindgebruiker centraal kunt stellen.

De voordelen

Wat maakt een Lewis bijzonder

Waarom zou je kiezen voor een Lewis zitorthese en niet voor een ander type orthese?
Een Lewis zitorthese onderscheidt zich van andere zitortheses door de toepassing van een vernieuwde kijk op zitten, ontstaan door fundamenteel onderzoek. 
Het ontwerp en de ingebouwde technieken van onze orthese bieden hierdoor verschillende voordelen. Dit zijn de drie belangrijkste: 

Het slanke ontwerp van een Lewis zitorthese geeft niet het gevoel dat het een zitorthese is.

Strak en slank ontwerp

De Lewis zitorthese lijkt niet op een zitorthese. Door het strakke en slanke ontwerp valt de orthese minder op. Hierdoor wordt de drempel voor de overstap naar een zitorthese minder hoog voor de eindgebruiker.

Door een Lewis zitorthese houd je energie over.

Zitten geeft weer energie

Een zithouding die veel energie vraagt, zorgt voor vermoeidheid en kan leiden tot een oncomfortabel gevoel. De Lewis zitorthese biedt een anatomisch verantwoorde houding waardoor zitten weinig spierkracht vraagt. Hierdoor houdt de eindgebruiker energie over voor andere activiteiten.

Door onze werkwijze kunnen wij snel een zitorthese leveren.

Snel maatwerk

Door onze werkwijze en het gepatenteerde IMOtech systeem kan een Lewis zitorthese snel geleverd worden. Zo kunnen beginnende, maar ook gevorderde zitproblemen snel en goed worden aangepakt!

Veelgestelde vragen van zorgprofessionals

Heb je een vraag en staat deze hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. 

De Lewis zitorthese is voor mensen die een groot deel van de dag zittend doorbrengen en last hebben van zitgerelateerde problemen. Denk hierbij aan problemen als pijn in de rug, nek en schouders, onderuitzakken of in elkaar zakken terwijl het hoofd sterk voorover buigt.

Maar zeker ook wanneer er verschijnselen zijn van weefselbeschadiging zoals roodheid, wondjes of zelfs decubitus. Het vroegtijdig en preventief toepassen van de Lewis zitorthese kan veel persoonlijk leed maar ook zorgkosten besparen.

Decubitus kan ontstaan wanneer eindgebruikers langdurig zitten of liggen met minimale of zonder enige vorm van beweging. Door een juiste zithouding en drukverdeling aan te bieden kan decubitus worden tegen gegaan. Helpt een standaard hulpmiddel niet meer dan is een zitorthese mogelijk de oplossing.

De Lewis zitorthese biedt op een efficiënte wijze een zithouding aan die geen of weinig energie vraagt en een dusdanige belasting reguleert zodat de kans op weefselbeschadiging tot een minimum wordt beperkt. De Lewis zitorthese verplaatst op biomechanische wijze de belasting van de stuit en zitknobbels naar het bovenbeen en de trochanters en zorgt hierdoor voor een goede drukverdeling. 

Heb je samen met de eindgebruiker besloten voor een Lewis zitorthese te gaan, vul dan alvast het intakeformulier in. Op deze manier is de eindgebruiker bij de eerste afspraak gelijk geholpen. Neem vooraf, mocht je dit nog niet gedaan hebben, wel eerst contact op met de adviseur van de betrokken hulpmiddelenleverancier. De adviseur verstuurt ons de inkooporder zodat wij onze zitorthese mogen leveren.

Kom je er niet uit, weet je niet bij wie je moet zijn of heb je hulp nodig bij het aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder zodat we samen de eindgebruiker kunnen helpen!

De aanvraag draait niet om het onderbouwen van de Lewis zitorthese maar om het functioneren van de eindgebruiker. Zorg eerst dat je functie-eisen opstelt, zodat de eindgebruiker optimaal kan functioneren en daardoor kan participeren. Heb je de functie-eisen in kaart gebracht, dan kun je op basis hiervan zien of en waarom het gewenste product geschikt is voor deze situatie.

Heb je geen ervaring met het opstellen van functie-eisen? Volg dan onze workshop ‘Wanneer een zitorthese? Ontrafel praktijksituaties met behulp van ICF‘. Waar je onder andere leert hoe je functie-eisen opstelt en hoe je deze vertaalt naar producteigenschappen van een zitorthese.

Over het algemeen staat er voor de eerste afspraak twee uur ingepland. Het lijkt best veel voor een intake maar tijdens deze afspraak wordt niet alleen kennis gemaakt met de eindgebruiker, maar wordt ook de definitieve zitorthese geleverd. De zitadviseur bouwt de zitorthese op de bestaande rolstoel en zorgt dat deze, na de fijnafstelling, op maat gemaakt wordt voor de eindgebruiker. Kortom, we kunnen de volledige tijd van de afspraak goed gebruiken!

Wij kunnen, als we alle benodigde informatie vooraf krijgen, binnen twee weken een Lewis zitorthese leveren. Hiervoor hebben we een goed ingevuld intakeformulier en een inkooporder van de betrokken hulpmiddelenleverancier nodig. Is dit het geval, dan plannen we zo snel mogelijk een afspraak in met de betrokken partijen die aanwezig moeten zijn.

Zeker, één van onze zitadviseurs komt graag met de passtoel bij de eindgebruiker langs om een productdemonstratie te geven. De eindgebruiker kan hierdoor de zitorthese ervaren en krijgt samen met jou een goed beeld van de mogelijkheden die onze zitorthese te bieden heeft.

Wil je bij de eerste afspraak direct een zitorthese geleverd krijgen, dan hebben we in ieder geval twee dingen nodig, een volledig ingevuld intakeformulier en een inkooporder van de adviseur hulpmiddelenleverancier. Versnellen van een aanvraag kan dus door deze zo snel mogelijk te regelen.

Is dit de eerste keer dat je met ons samenwerkt of heb je nog niet eerder met ons intakeformulier gewerkt? We leggen je graag uit hoe het intakeformulier werkt en welke informatie we nodig hebben voor een zo snel mogelijke levering.

Dit is afhankelijk van het type afspraak. Is het bijvoorbeeld een productdemonstratie, een intakegesprek, een levering of een evaluatie? Hoe belangrijker de afspraak, hoe meer mensen aanwezig moeten zijn. In de meeste gevallen zeggen we; wil of moet de persoon iets over de situatie zeggen, dan is het verstandig dat de persoon in kwestie aanwezig is bij de afspraak.

Twijfel je wie er aanwezig moet zijn? Neem dan gerust contact met ons op, wij denken met je mee en kunnen je hier advies over geven. 

Natuurlijk kan dat. Wij begrijpen dat het in sommige gevallen handig is om vooraf even te overleggen. Je mag onze zitadviseurs altijd bellen of mailen. Bel je ons algemene nummer dan zorgen we dat je doorschakelt wordt met de zitadviseur. Is de zitadviseur in gesprek of in een passing, dan belt hij je als hij klaar is terug om te overleggen of je vraag te beantwoorden.

De levensduur van de Lewis zitorthese is per eindgebruiker verschillend. Het is verstandig om minimaal één keer per jaar eens kritisch te kijken naar de zitorthese. Is de zithouding van de eindgebruiker en het zit comfort van de zitorthese nog naar wens? En is het schuim en de bekleding van de zitorthese nog goed?

Zolang alles nog in orde is, is de zitorthese nog niet aan vervanging toe. Twijfel je hierover dan mag je altijd contact met ons opnemen.

Ja. In veel gevallen kunnen we met een andere bevestigingsset, passend bij het nieuwe rolstoelonderstel, de Lewis zitorthese zonder problemen overzetten. Zorg er wel voor, om eventuele problemen te voorkomen, dat het nieuwe rolstoelonderstel dezelfde instel mogelijkheden heeft als het huidige rolstoelonderstel. 

Twijfel je hierover of wil je even overleggen over de mogelijkheden van een Lewis zitorthese in combinatie met een bepaald rolstoelonderstel? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Dit zijn onze

Zitadviseurs

De kwaliteit van de door Lewis geboden zorg staat naast kennis en ervaring onlosmakelijk verbonden met persoonlijk contact en aandacht van gepassioneerde medewerkers. Onze zitadviseurs, Elias, Marcel en Mike zijn het aanspreekpunt als het gaat om het leveren van onze diensten en producten. Met hun luisterend oor gaan onze zitadviseurs samen met alle betrokken partijen op zoek naar een passende oplossing. Zo maken we iedere dag weer mensen blij!

Onze zitadviseurs, Elias (linksboven), Mike (rechts) en Marcel (linksonder)

Meer weten over Lewis Seating Systems?

Heb je vragen of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder en kijken samen met jou naar de mogelijkheden.

Neem contact met ons op